Ich habe mich mit dem Thema Low Carb in den letzten Monaten ausfuehrlich befasst da ich in erster Linie mein Immunsystem staerken und in zweiter Linie abnehmen wollte und bin voellig von Low Carb ueberzeugt, und zwar nicht als temporaere Diaet sondern bleibende Ernaehrung. Siehe unten die m. E. vermutlich wichtigste Studie zum Thema Abnehmen die es gibt. Es ist eine kleine Studie, fuer mich jedoch aussagekraeftig genug. Empfehlen kann ich dir noch die folgenden Buecher (leider nur in Englisch):
Mark Sisson – The Primal Blueprint
Webseite: marksdailyapple.com (die beste Quelle zum Thema Low Carb die ich kenne, unendliche viele wichtige Infos zu allen moeglichen Nahrungsmitteln)
Bruce Fife – Eat Fat Look Thin (scheint der fuehrende Experte zum Thema Kokosnussoel zu sein, welches bei vermutlich allen Low Carb Ernaehrungsweisen das wichtigste Oel ist)
Und zum Thema exzessiver Milchproduktekonsum (heutzutage normal fuer uns):
Jane Plant – Das Leben in deiner Hand
Maria Rollinger – Milch besser nicht
Auf Kokosnussoel und damit Bruce Fife bin ich nach Recherchen zu alternativen Behandlungsmethoden von Alzheimer gestossen und dann auf Low Carb und danach auf Mark Sisson. Beide vertreten ein aehnliches Prinzip und beide Buecher sind sehr lesenswert. Was Low Carb angeht, ist Mark Sisson meine „Bibel“.
Low Carb basiert darauf, die Insulinausschuettung in Grenzen zu halten um Hungergefuehle nach noch mehr Kohlenhydraten/Zucker nicht aufkommen zu lassen. Darum funkionert Low Carb. Es gibt hierzu noch sehr viel sehr wichtige Infos wie z. B. die Oxidation von mehrfach ungesaettigten Pflanzenoelen loest Herzkrankheiten etc. aus, gesaettigte Fettsaeuren wie Kokosnussoel und alle tierischen Fette sind gesund, ein sehr umfangreiches Thema. Unpopulaere Studien die das bestaetigen wurden schon vor Jahrzehnten unterdrueckt, weil die Oelindustrie verdienen wollte und so hat man uns eine Gehirnwaesche verpasst und uns eingeredet, dass Margarine und die ganzen Pflanzenoele gesund seien.
Low Carb hat natuerlich Gegner, aber immer mehr Leute fangen an zu sehen, dass die Lebensmittelindustrie und auch die ganzen offiziellen Behoerden nur an Profit und nicht an unserer Gesundheit interessiert sind (gilt auch fuer Big Pharma im Allgemeinen und hier verdienen sie auch gut mit blutzucker- und cholesterinsenkenden Mitteln mit gesundheitsschaedlichen Nebenwirkungen die mit der richtigen Ernaehrung ueberhaupt nicht notwendig waeren). Low Fat wird schon seit Jahrzehnten propagiert und die Leute werden trotzdem immer uebergewichtiger und kraenker. Jeder muss fuer sich selbst entscheiden, welche Argumente glaubwuerdiger sind.
http://lowcarbdiets.about.com/od/science/a/diffdiets…
Sep 30 2006
One thing is clear: there is no single diet that works best for everyone. I think that a major goal of the next phase of diet research is to figure out which diets will work best for which people. This small, but extremely well-controlled study, published in Obesity Research earlier in 2005, is a great contribution to that effort.
Bottom line: Participants who were insulin resistant lost more weight on a reduced carbohydrate diet, whereas people who were insulin sensitive lost more weight on a high carb/low fat diet.
The researchers hypothesized that people who are insulin resistant might respond better to a diet that is less glycemic (due to fewer carbs and more fat) than people who have normal insulin sensitivity. So they took a group of mildly-moderately obese women and put the ones who were most insulin resistant in one group, and the ones who were most insulin sensitive (least resistant) in another. They didn’t use people who were in the middle, to make the results clearer.
Next, they figured out everyone’s metabolic rate, body composition, and how many calories their bodies were using. Then, for 16 weeks, each subject was given food to eat that would be 400 calories less than they needed to maintain their body weight. Half of each group received a diet that was low in fat and high in carbohydrates (60% of the diet), and the other half ate a diet that was higher in fat and lower in carbs (40% of the diet).
The results were nothing short of astonishing. Despite being on diets where the calorie levels were tailor-made for each individual, the results varied wildly depending both upon diet content AND insulin sensitivity level:
• The insulin resistant people lost 13.4% of their body weight – average almost 25 lbs - on a low-carb diet, but only 8.5% (average 16 lbs) on a high carb/low fat diet (significant increase of Triglycerides – bad)
• The results for the insulin sensitive folks were precisely the reverse – 13.5% body weight lost (average 25 lb) on the high carb diet and 6.8% (average 13.5 lbs) on the low-carb diet.
Remember: They were all getting a calorie level custom-adjusted to each person, and they were all getting their food from the clinic.
Other results:
• Fasting insulin levels dropped in all groups, but more in both insulin resistant groups.
• Insulin sensitivity improved in the insulin-resistant groups, the low-carb more than the high-carb (possibly because more weight was lost).
• Triglycerides improved in all groups except for the insulin resistant group on the high carb diet. That group increased their triglycerides significantly.
• The two “mismatched groups” (losing the least amount of weight) lost the amount of weight that would be expected, given their calorie levels. The big mystery still to be solved is why the “matched” groups lost so much more that would have been expected.
• People did not report changing their activity levels through the study (and had been instructed not to).
Though the study was awfully small (only 21 subjects), in a way that makes it more impressive that the results were so dramatic. Also, it is short-term, and we are all familiar by now with the track record for short-term vs long-term weight loss. Still, it was a carefully done study, and hopefully will be the foundation for many more along these lines. Congratulations to the researchers - well done!